Skip to main content

Dag 4 - Perranporth - Jamestown

..raw:: html

<html><body><p>Nadat we opgestaan zijn, ontbeten hebben en de tenten opgeruimd hebben begint het een beetje te regenen. We gaan eerst nog even bij de benzinepomp wat brandstof voor Jan's brandertje halen maar daarna moeten we toch echt de regen in. Net na de camping ligt weer zo'n klim de "haven" uit waar in de regen maar geen einde aan lijkt te komen. Daarna daalt de weg langzaam af naar een grote weg die op een bepaalt moment even vervelend druk wordt. Na een wat langere, niet te steile klim slaan we af, wat rustigere wegen in.

In de buurt van St. Newlyn East wordt het landschap echt klassiek Engels: heuveltjes, smalle wegen, heggen. Inmiddels is zelfs de zon erbij gekomen en wordt het best fijn fietsen. Net voorbij St. Newlyn East is het begin van de Lappa Valley Railway te vinden, een behoorlijke toeristische attractie met een stoom locomotief. Net na de parkeerplaats wordt de weg echt heel smal en volgt er een stijle klim met aan het eind een haakse bocht. In combinatie met de alom te vinden heggen en ons op de fiets lever tdat een mooi schouwspel op, zeker als we in de haakse bocht wat ruimte vinden in de berm om een appel te eten en wat te drinken. We kunnen een paar keer voorkomen dat twee automobilisten elkaar tegenkomen op het steile smalle stuk. Je vraagt je af hoe men daar ooit zonder ons zonder brokken langszou kunnen komen. Het wordt al helemaal interessant als we een paar hondert meter verder een Bentley Continetal tegen komen die ook van plan is daar langs te gaan.

Even verder komen we door het plaatsje White Cross, dat helemaal overgenomen is door een caravan park. Tientallen sta caravans in slagorde rond een dorpje, het is niet echt een vrolijk gezicht. Na St. Columb Major wordt het landschap weer wat glooiender nadat er weer een steile klim genomen is. Met een lichte bries in de rug fietsen we lekker in het zonnetje langs een windmolenpark. Vermoedelijk als gevolg van wat bermmaaien hebben we hier voor het eerst een lekke band te pakken,. Na het verwisselen van de binnenband en een controle op scherpe dingen in de achterband fietsen we weer verder over mooie kleine paden aan de hand van een bestaande fietsroute richting Padstow.

Net voor Padstow doen we inkopen bij de lokale Tesco's en eten daar op de parkeerplaats ook de lunch. We dalen weer af naar de haven van Padstow, op zoek naar de pont voor de oversteek naar Rock. Padstow is een behoorlijk toeristisch stadje, dus is het er erg druk. We lopen langs de haven naar de ferry, maar als gevolg van de lage waterstand vertrekt deze vananf een strandje een paar 100 meter verderop langs de kust. Helaas betekent dit dat we met de fiets aan de hand door de mensenmassa moeten wurmen, een helling op, door een park en een trap af naar het strand moeten. Gelukkig is het mooi weer en is het best lekker op het strand. De eerste ferry is te vol om ons mee te nemen, maar na een kwartiertje kunnen we wel mee. Aan de overkant in Rock aangekeomen meoten we eerst een paar 100 meter over het strand fietsen, dat lukt heel aardig tot we voorbij de hoogwaterlijn komen, dan staat zo'n zware fiets ineens stil.

Via St Minver fietsen we over een behoorlijk drukke weg naar Pendogget. In Delabole is een hele grote open mijn te vinden, maar het enige dat je er van merkt is dat er een beetje grozelig is en dat er veel steen te koop is. Via het pittoreske Slaughter Bridge (jaja, de eeste haarspeld bocht) komen we aan op een drukke, brede doorgaande weg. Dat de weg breed is, is erg fijn, je kunt daardoor toch redelijk normaal fietsen. Als gevolg van de toch wel vervelende korte klimmetjes raaik ik weer wat achterop en verlies ik de anderen uit het zicht. Als gevolg van een spraakverwarring neem ik op een bepaald ogenblik de afslag naar Davidstown (dat op mijn kaart is aangegeven, samen met een camping) terwijl de anderen doorfietsen. Na een paar kilometer valt mij op dat ik de anderen echt uit het zicht verloren ben en bel ze op.

Terwijl ik sta te bellen komt er een motorfietser voorbij die over een stuk metaal rijdt en bijna onderuit gaat. Hij schrikt zo dat hij het gas helemaal loslaat, even bij mij uitblaast en na wat blikken met mij uitgewisseld te hebben rustig weer vertrekt. Zonder dat ik met de anderen gesproken heb fiets ik terug naar de kruising met de grote doorgaande weg alwaar ik een SMSje van Joost krijg dat ze verderop staan te wachten. Ik fiets weer verder langs een boederj waar twee kippen bijna bij mij tussen de spaken belanden. Ben je de anderen eens kwijt beleef je ineens wat.

Na een behoorlijk heftige afdaling komen Joost en Jan me tegemoet en samen fietsen we door naarde camping in Jamestown waar Auke en Jolanda naar op weg zijn. Als wij daar aankomen hebben zij ons al ingeschreven en kunnen we meteen door naar onze plek om de tent op te zetten. Onder dreiging van wat donkere wolken besluiten we eerst eten te koken en daarna te douchen. Door wat problemen met de pasta mislukt die grandioios, maar de pastasaus vergoed veel, die is erg lekker.

Vandaag gefietst: 83 km

Vmax: 57,5 km/u

Totale afstand: 163 km

<iframe src="http://www.ramdyne.nl/maps/2008/20080804.html" title="Goo Map 1" width="500px" height="500px" scrolling="no" frameborder="0">Sorry. If you’re seeing this, your browser doesn’t support IFRAMEs. You should upgrade to a more current browser. </iframe></p></body></html>