Skip to main content

Nokia E70

..raw:: html

<html><body><p>Ik heb nu een paar weken een Nokia E70 gebruikt. Met de camera is weinig mis, hij is lekker snel maar er zijn toch een paar minpuntjes. De nieuwe Nokia interface is een doolhof van icoontjes, schermpjes, tabbladen en popups. De WiFi werkt daarentegen als een tierelier en de webbrowser is verrassend goed en ook het Qwerty klaptoetsenbord werkt best fijn.

Het grootste minpunt is dat de SIP implementatie niet werkt. Nou ja, niet werkt, dat is niet helemaal waar. Als je een Nokia E70 op je bedrijf via WiFi bij de Cisco Callmanager ofzo registreert dan zal het allemaal wel werken en werkt bellen via VoIP van een van de bekende aanbieders met de E70 ook wel als je de telefoon een publiek IP adres geeft. Maar zodra je de telefoon wilt aanmelden van achter een router zoals de gemiddelde consument (daar gaat het natuurlijk fout als je Nokia heet - wat moet een consument met een E series Nokia?) thuis heeft staan dan werkt het niet. De Nokia begrijpt de bevestiging van het registratie bericht niet en weigert alle SIP interactie.

Vanuit een mobiele telco zal dit allemaal wel de bedoeling zijn, maar als consument zou je graag thuis via WiFI kunnen bellen.</p></body></html>