Skip to main content

Dag 14, Cluny (F) - Villerest (F)

..raw:: html

<html><body><p>Omdat we een kamer met eigen douche wel prettig vinden nemen we in het <a href="http://www.hotelducommerce-cluny.com/">hotel</a> in Cluny een kamer met een twee persoonsbed en een eigen docuhe (maar met toilet op de gang...) Na een uurtje of wat draaien gaat Auke midden in de nacht maar op de grond slapen. Ik slaap daarna als een roos ;-) Na het ontbijt stappen we weer op de fiets. De kleren zijn nog steeds behoorlijk vochtig, maar de zon schijnt, er staat nauwelijk wind, dus weer ideaal fietsweer.

De vorige avond hebben we de te volgen route beter bekeken en ook de tekst die bij dit deel van de route hoort eens goed gelezen. We blijken dus gistermiddag helemaal verkeerd gereden te zijn net voordat we door het onweer terug naar Cluny moesten. We nemen de beslissing om naast de kaart ook altijd de tekst bij de hand te houden. Dus Auke heeft de kaart en ik probeer de met de tekst bij te blijven zodat we waar nodig straatnamen, kruisingen en real life kunnen vergelijken. Dit is een groot verschil met deel 1 van de route waar je makkelijk alleen op de kaart kunt rijden.

Net buiten Cluny begint een steil klimmetje dat de lichaamstemperatuur behoorlijk doet stijgen. Het resultaat is dat mijn kleren redelijk vlot droog zijn, met een <a href="http://dev.ramdyne.nl/vakantie2006/IMG_1701.jpg">dampend</a> hete foto (nee, kijkbuiskindertjes, niet zo'n dampend hete foto) als resultaat. Via Jalogny, Mazille en Clermain, komen we in Pari-Gagne. Hier blijkt de weg die we moeten (willen?) volgen afgesloten wegens werkzaamheden. Als eigenwijze hollanders fietsen we gewoon door totdat we net voorbij Trambly toch echt niet verder kunnen. Men is bezig een duiker voor een beekje te vervangen en is zo grondig bezig dat er gewoon geen weg meer is. We rijden om via de tegenover gelegen heuvel aan de andere kant van het dal; een vervelende hond wordt net op tijd door de boer aan de ketting gelegd. Nadat we de originele, nu erg rustige weg weer gevonden hebben rijden we via Matour naar de eerste en enige col van de vakantie, de <a href="http://dev.ramdyne.nl/vakantie2006/IMG_1704.jpg">Col de la Croix d'Auterre</a>.

Via een rustig weggetje rijden we al heerlijk dalend richting Gibles en daarna naar Bois Ste. Marie. Hier vind je allemaal mooie oude kerkjes in een mooi heuvelachtig landschap, toch eten we maar gewoon een stuk stokbrood met jam aan de kant van de weg. Via Curbigny, La Clayette en La Chapelle sous Dun rijden we naar Charlieu. Dit is een redelijk drukke, maar lekker brede weg die uitnodigt tot het rijden van een hoog tempo. We rijden dit stuk met een gemiddelde van dik boven de twintig kilometer per uur. In Charlieu volgen we de voorgeschreven route door het hele centrum over te steken tegen het eenrichtingsverkeer in. Er staat hier, zoals in bijna elke plaats in Frankrijk een monument voor de gevallenen uit (vooral) WO! en WO2, dit monument valt op door het grote aantal namen dat er op staan in verhouding tot andere monumenten in andere plaatsen van vergelijkbare grootte.

Via St. Nizier sous Charlieu, Pouilly sous Charlieu steken we de Loire over en rijden we naar het kanaal dat ook hier langs de rivier ligt. We volgen het kanaal naar Roanne zo ver mogelijk (we hebben tenslotte fietsen die tegen een beetje onverhard kunnen). Onderweg zien we ook hier een Nederlands schip het kanaal bevaren. In Roanne eindigt het kanaal en zullen schepen dezelfde weg weer terug moeten, maar wij kunnen door, lekker puh. In Roanne blijkt dat weekend het Franse kampioenschap halve marathon gehouden te worden dus is het er een beetje erg druk. Na wat zoeken vinden we een supermarkt en gaat Auke deze keer inkopen doen. Terwijl ik op de fietsen pas wordt ik aangesproken door wat plaatselijke jeugd, je denkt dan altijd de ergste dingen, maar ook deze keer wilden de jongelui alleen maar weten waar ik vandaan kwam....

Als Auke terug is en we een fles frisdrank opgedronken hebben (suiker is fijn), proberen we het centrum van Roanne over te steken zodat we de route weer kunnen oppikken. Doordat alles afgezet is voor de halve marathon is het een beetje gezoek. Tijdens onze zoektocht praat Auke met een fransman die verteld dat het vandaag de beurt aan de vrouwen is en dat de heren zich op dat moment moeten inschrijven voor de wedstrijd van morgen. Omdat wij ook richting de plaats van inschrijving lopen denkt de man heel even dat wij na 100km gefietst te hebben morgen ook nog even de halve marathon willen lopen ;-)

Nadat we aan de hekken zijn ontsnapt fietsen we op goed geluk zo'n beetje volgens de route Roanne uit langs de Loire. Net voor de Barrage de Villerest vinden we na wat zoeken een kleine camping waar we een plaatsje vinden. Op het gedeelte bij de ingang is net een niuewe douche en toilet gelegenheid gebouwt die zeer goed bevalt, alleen is de timer voor het licht een beetje agressief. De oude toiletruimte op het lager gelegen gedeelte van de camping is wat minder. Een franse fietser die we tegen kwamen net voor Villerest is blijkbaar weer terug gefietst want hij kwam na ons alsnog de camping op fietsen.

<iframe src="http://www.ramdyne.nl/maps/vakantie_2006_dag_14.html" title="Goo Map 1" width="500px" height="500px" scrolling="no" frameborder="0">Sorry. If you're seeing this, your browser doesn't support IFRAMEs. You should upgrade to a more current browser. </iframe>

Beginstand km teller: 1296

Eindstand km teller: 1406

Totaal vandaag: 109,66 km

v0: 17,76 km/u

vmax: 50 km/u</p></body></html>