Skip to main content

Dag 4 - Tournehem sur la Hem - Filievres

..raw:: html

<html><body><p>Na een nacht goed geslapen te hebben (geen wind!) gaat Auke meteen na het opstaan Tournehem in okm bij de bakker brood en wat lekkers voor onderweg te kopen. Hij komt terug met wat brood en de twee grootste pain au rasins die ik ooit gezien heb. Die dingen zijn zo groot als de spreekwoordelijke Oostenrijkse schnitzels. Nadat we daar eens tuk van gegeten hebben bewaren we het andere deel maar voor onderweg. Ze zijn zo groot en vullen ook nog eens erg goed. Ideaal fietsvoer.

In Tournehem steken we de Hem over en blijken dan aan de stille kant van het dal zo'n beetje halverwege een heuvel richting Boulogne sur Mer. Via Clerques fietsen we door een mooi landschap (bomen, heuveltjes, cassette) naar Licques. Hier wordt je door de LF1 en Groene valleien boekje linksaf naar beneden het plaatsje in gestuurd en dan meteen rechts de heuvel weer op. Naar beneden is fijn, maar omhoog is de heuvel zwaar vervelend. Als je niets te zoeken hebt in Licques kun je beter rechtdoor gaan op de kruising, dan kom je even verder op een plein waar je rechtsaf gaat voor de Mairie langs en dan zit je weer op de route. Dat bespaart veel zweet op een vervelend rotklimmetje.

In Sanghen rijden we om een boomwal heen waarachter vroeger een kasteel stond. Van het kasteel is niets meer over behalve die boomwal. Na een echte haarspeldbocht klimmen we via Alembon en Le Village naar de heuvelrug voor Le Wast. Deze klim komt maar geen eind aan en duurt voor je gevoel tijden. Als we boven op de top zijn volgt nog een stukje wasbord (op en neer en op en neer) gevolgd door een behoorlijk steile afdaling. Hier komen we weer een Nederlands stel tegen dat de andere kant op fietst. Na de afdaling rijdt je recht op het chateau van Colembert af waar net de plaatselijke school pauze heeft en een paar bussen schholieren afgeleverd zijn voor het kasteel. We groeten iedereen vriendelijk ;-)

Net voor Le Wast missen we de afslag naar Le Ploy en rijden Le Wast in. Hier moeten we alsnog afslaan richting het zuiden om de Groene Valleien Rote op te pakken, maar helaas moet dat via een erg drukke RD die continu door zand en grindauto's bereden wordt. Een stukje vervelend fietsen tot we de RN47 over zijn en we weer wat rustiger kunnen fietsen. Net buiten Le Plouy halen we een jong Belgisch stel in dat aan de kant vna de weg een kaart staan te bestuderen. We fietsen verder via Henneveux door het bos, waar we de pain au raisins soldaat maken, door naar Desvres. Als we staan de twachten wordne we door het jonge Belgische stel ingehaald en even later ook door twee wat oudere Belgische vrouwen die in Henneveux net uit het cafe kwamen toen wij langs bliezen. In Desvres halen we ze al klimmend allemaal weer in omdat wij meer versnellingen hebben en er blijkbaar wat pech is ontstaan aan de fiets van het vrouwelijke deel van het jonge stel.

Buiten Desvres is er een steile klim naar het begin van het dal van de Course. Dit dal is nog heel authentiek, geen bruggen over de rivier maar doorwaardbare plaatsen en veel mooie boerderijtjes. Op een gegeven moment beginnen veel bordjes op te vallen "Keep to the right" en meer van dat soort teksten. Dan valt ook ineens op hoeveel auto's en bussen hier rijden met Engelse kentekens. Het is hier blijkbaar toch touristischer dan gedacht. Ondanks dat het regelmatig dreigt blijft het nog steeds behoorlijk droog weer.

Net voor Montreuil duikt de route het westen in en gaan we nu echt op weg naar Duitsland, ineens hebbenwe het redelijk voor de wind ipv enigszinz er tegen in. Heerlijk. In Neuville halen we bij een alimentation (ja, een echte,ze bestaan nog!) wat blikjes cola en drinken die op een picnic plaats op hoewel het toch wel fris wordt zo in de schaduw en in de wind. Via Beurainville (hoe kun je in zo'n plaatsje zo gruwelijk de weg kwijt raken, we zien zo'n beetje het hele dorp) fietsen we onder een steeds sterker wordend zonnetje richting Hesdin.

Net buiten Hesdin weerr een vervelend klimmetje omhoog, maar dan volgt het stukje naar Vieil Hesdin dat zeker de moeite waard is. Dit is nog echt zoals ik me Frankrijk voorstel van de jaren 50, smalle wegen, hoge bomen en bijna geen auto's.

In Fillievres houden we het voor gezien, eerst koop ik bij de plaatselijke poelier wat kalkoen en op de plaatselijke camping zetten we de tent op op een van de weinige trekkersplaatsen. Na het eten en het afwassen si er nog net genoeg licht om Auke zijn versnellingsapparaat af te stellen. Tijdens een klim niet kunnen schakelen is al een paar keer bijna zo ver gekomen dat Auke bijna met fiets en al omvalt. Op een gegeven moment begint het dan toch behoorlijk te regenen en omdat we bijna helemaal door al het water heen zijn gaan dus maar vroeg slapen. Ondertussen komen ook het Jonge Belgische stel nog op de camping aan, die moeten ook behoorlijk hebben doorgefietst want wij haalden op een gegeven moment makkelijk snelheden boven de 20km/u.

vandaag: 112.12km

v0=17.74km/u

vmax=49km/u

<iframe src="http://www.ramdyne.nl/maps/vakantie_2007_dag4.html" title="Goo Map 1" width="500px" height="500px" scrolling="no" frameborder="0">Sorry. If you're seeing this, your browser doesn't support IFRAMEs. You should upgrade to a more current browser. </iframe></p></body></html>