De nieuwe fiets

Waarom?

Om de een of andere reden hebben Auke en ik besloten om dit jaar een fietsvakantie te doen. We hebben al jaren dit plan (ik gok zelfs vanaf we een jaar of, eh, zestien waren) maar nu lijkt het er toch echt van te komen.

We zijn van plan om een standaard route te fietsen die beschreven wordt in een aantal boeken, Onbegrensd Fietsen (Van Amsterdam naar Barcelona). Deze route gaat van Amsterdam/Eindhoven naar Leuven, Namen, Dinant, Montmedy, Verdun, Toul, Beaune naar Cluny. Vanaf Cluny zijn er twee varianten:

  1. Via Lyon (en een stukje met de trein naar Les Vans
  2. Via Le Puy naar Les Vans, maar ook hier zijn twee varianten van:
    1. Roanne - Le Puy via een westelijke route
    2. Roanne - Le Puy via een, hoe kan het ook anders, een oostelijke route

Vanaf Les Vans kan er dan tot net voor Barcelona gefietst worden via Agde, Beziers, Figueres naar de Middellandse zee net boven Barcelona. Het laatste stuk wordt afgeraden om te fietsen omdat er naar het schijnt geen enkele redelijk veilige en / of fijne route is.

Het plan is om in ongeveer twee weken tot ongeveer Le Puy te fietsen en dan naar Valence te fietsen en dan de trein (TGV) weer terug naar huis te nemen.

Welke fiets?

Zodra je het idee opgevat hebt om een fietsvakantie te doen begin je ineens heel anders naar je fiets(en) te kijken. De fietsen die ik tot nu toe had waren totaal ongeschikt voor een fietsvakantie (vind ik). Mijn gewone dagelijkse fiets (een Batavus cruiser model) is veel te zwaar een heeft maar 7 versnellingen. Mijn mountain bike (een oude Giant) is eigenlijk ook te zwaar en een mountain bike is nou niet het allerfijnste soort fiets om serieus afstanden mee te maken. Ik heb ook nog een tourfiets (een oude Multicycle) maar daarvan is het achterwiel niet al te sterk (of ik ben te zwaar voor de spaken, dat kan ook).

Omdat we in eerste instantie ook het idee hadden om met een aanhanger te fietsen, viel de Batavus meteen af, want die heeft geen deriailleur versnelling en dat schijnt het beste te werken met de karren die we in gedachte hadden (Bob Yak of Weber Monoporter). Inmiddels is het plan met de kar iets minder belangrijk geworden, maar het kan altijd nog (of voor een volgende keer). Een volgende eis voor de nieuwe fiets was dat er een mountain bike route mee gedaan moet kunnen worden. Auke en ik vinden dat soort routes altijd leuk en we vonden dat dit ook aan deze vakantie niet mocht ontbreken. Daarnaast moest het natuurlijk een goede fiets worden en omdat ik inmiddels een leuk spaarpotje had bij elkaar gesprokkeld, mocht het ook wat kosten ;-)

In principe heb je fietsen in drie prijsklasses: onder de 1000 euro, tussen de 1000 en drieduizend euro en boven de drieduizend euro. Omdat fietsen onder de duizend euro niet echt uitblinken in kwaliteit en drieduizend euro me veel te veel geld voor een fiets is, dacht ik aan een fiets rond de 1500 euro (het mocht ook een beetje meer worden).

In eerste instantie dacht ik aan een mountain bike (van Trek ofzo) met voorvering en schijfremmen. Maar na wat rondlezen op een aantal forums bleek er een (Nederlands) merk te zijn dat de perfecte vakantiefiets bouwde volgens de lijnen van een mountain bike.

Op 4 mei ben ik na het werk naar de Vakantiefietser in Amsterdam gegaan om een Santos Travelmaster te bestellen. In eerste instantie wilde ik de simpele versie aankleden met hydraulische velgremmen, wat duurdere aandrijvingscomponenten en een zogenaamd vakantiewiel achter, maar uiteindelijk heb ik toch een duurder standaardpakket genomen (dus met hydraulische remmen, dure Shimano componenten, vakantiewiel). Omdat het wel een nette en legale fiets moet zijn heb ik ook voor spatborden en licht gekozen (naafdynamo natuurlijk).

Naast de zoveel mogelijk (mat)zwarte fiets heb ik ook een geheel zwarte Vaude tassenset gekocht. Een Komet II stuurtas, een set World Cycle II voorwiel tassen en een set World Tramp Plus II achtertassen. Daarnaast heb ik nog een fietscomputer gekocht, maar om een of andere reden heeft die er op dit moment geen zin in.

(Deze foto is met de mobiel gemaakt en met de zon in de rug, dus ik kon niet zien wat voor foto ik maakte ;-) )

Update 04-08-2006

Sinds de aflevering van de fiets (ergens begin juli) heb ik een paar tochtjes gefietst. Ik heb wat kleine rondjes rond Weesp gefietst, ik ben een keer naar kantoor gefietst (Hoofddorp is verder dan je denkt) en dat is het wel zo'n beetje. Afgelopen week dacht ik een paar keer naar het werk te fietsen, maar door het weer is het er niet van gekomen. Ook de weekeinden vallen een beetje tegen, teveel sociale verplichtingen.

Ik ben een keer naar Amsterdam gefietst omdat ik wat problemen met de fietscomputer had. Deze was iets verzakt en omdat ik toch nog wat dingetjes nodig had (ketting voor aan het slot, wat gereedschap enzo) ben ik er nog even langs geweest.

Comments

Comments powered by Disqus