Diksmuide, Ieper en Gent

Mijn zus loopt dit semester stage in Brugge. Afgelopen weekend ben ik samen met haar een weekendje door Vlaanderen getrokken.

Zaterdachochtend die kant opgereden, Machteld opgepikt en toen lekker binnendoor naar Diksmuide gereden. Vorige jaar ben ik daar op de eerste dag van de vakantie langsgereden en toen heb ik besloten bij de eerste gelegenheid de IJzertoren te bezoeken.

IMG_6631.jpg

De IJzertoren staat in een park met een soort crypte die de gevallen Vlaamse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog herdenkt. De torewn zelf is een verdieping of 21 hoog met nog een terras er bovenop. De toren zelf is best een mooi stuk 20e eeuwse architectuur, wellciht een beetje boers en somber metslewerk, maar dat is het dan ook wel. Binnen in de toren daal je dan af naar beneden door een tentoonstelling over de gevallen soldaten tijdens de oorlog van '14-'18. Helaas is het hier en daar ook een behoorlijk fout Vlaams Nationalistische bedoening, mijn Friese genen begonnen hier en daar flink te sputteren.... Een paar "zalen" zijn wel echt de moeite waard, deze gaan dan vooral over het leven in de loopgraven. die zijn ook erg mooi en beklemmend ingericht.

_MG_6656.jpg

Daarna naar Ieper gereden langs de Ijzer en het Kanaal Ieper-IJzer. In ieper de het museum Flanders Fields bekeken, erg goed gedaan, echt een aanrader. Goed gebruik van audio, veel nuttige informatie, veel plaatjes en period artifacts. Daarna naar de Menen Poort (Menin Gate) gelopen, dit is een oude stadspoort die veel Gemenbest soldaten bij naam herdenkt die hier in de omgeving gestorven zijn tijdens WO1. Hier heb ik me een tijdje "misdragen" door met mijn flitser en pocketwizards wat foto's te maken.

Wreaths at Menin Gate

Machteld in one of the entrances of the Menin Gate

Menin gate bij nacht

Daarna naar Gent gereden en na wat moeilijkheden (ik blijk toch echt te kunnen verdwalen) eindelijk het hotel gevonden. De volgende ochtend is het nog steeds koud, maar is het helaas ook begonnen emt regenen. We gaan met de tram het centrum in en bekijken de Baafse Kathedraal en drinken warme chocolademelk.

_MG_6729.jpg

Daarna lopen we naar het Design Museum, waar we kunnen aanpikken bij een rondleiding met gids. De gids legt met humor en veel nuttige details het verhaal van het museum uit vanaf ongeveer Roccoco tot nu. We gaan terug naar de kathedraal en bekijken de crypte en het origineel van het Lam Gods van de gebroeders Van Eyk, dat zeker de moeite waard was om voor terug te lopen.

Daarna gaan we terug naar het hotel en breng ik Machteld naar het station en ga ik weer terug naar huis.

Meer foto's vind je op Flickr.

Comments

Comments powered by Disqus