Een weekendje naar Milaan

Een paar weken geleden vierde mijn vader zijn 60e verjaardag. Omdat feit te vieren zijn we met ons vieren (heit, mem, Machteld en ik) een "lang" weekend naar Milaan geweest. Vrijdagochtend vroeg vliegen en dan zondagavond weer terug.

Ten eerste maar even vlug de dieptepunten: Mem die haar boardingpass kwijt raakt op Schiphol, Machteld die bestolen wordt door een zakkenroller en heit die zijn beurs met id kaart in de shuttlebus naar Malpensa laat liggen. Helaas was Machteld de enige die echt blijvende schade had, de bank druk bezig nieuwe pasjes te bakken.

Hieronder vind je de foto's die ik gemaakt heb, Machteld en heit hebben nog meer gemaakt.

Vrijdag

Op weg van de Carabinieri (aangifte doen van diefstal) naar het centrum. Via een park waar de Milanezen druk bezig waren hun honden uit te laten

_MG_9483

_MG_9489

Naar het Domplein gelopen via de Via Montenapoleone om voor de dagen ernaar de omgeving wat te verkennen. 's Avonds in het hotelrestaurant gegeten, we zaten daar bijna als enigen, maar het eten was best goed.

Zaterdag

De volgende ochtend eerst naar de Dom. Eerst het interieur (groot, rijk versierd maar een beetje donker) bekeken, toen het dak op wat voor Machteld en mij de tweede keer was, maar het blijft leuk.

_MG_9502

_MG_9507

_MG_9513

_MG_9517

_MG_9530

_MG_9534

_MG_9542

_MG_9549

De Galleria Vittorio Emmanuel is van binnen imposant, maar de koepel mag er van boven ook zijn.

_MG_9554

_MG_9565

_MG_9567

_MG_9569

_MG_9582

_MG_9586

_MG_9600

Vanaf de Dom zijn we naar de omgeving van het station Cardona gelopen waar we koffie gedronken hebben en daarna alle tentoonstellingen in Triennale (het design museum van Milaan) bekeken hebben. Helaas geen foto's, dat was daar verboten, maar wel ook een erg mooi gebouw. De Duitsers konden in de jaren 30 imposant bouwen, maar eigenlijk zijn de Italiaanse gebouwen stijlvoller en meer blijvend mooi. We begonnen met een overzichtstentoonstelling van de Amerikaanse architect Frank Gehry (vanaf 1997) met allerlei maquettes en tekeningen. Ook interessant videomateriaal dat in mijn ogen wat verpest werd door allemaal architecten gezwets. Laat mij maar technische details horen ipv gezwam over de ruimte die interfereert met de geslotenheid van het dak enz. enz. Daarna een fototentoonstelling van Roger Ballen met werk tussen 1982 en 2009. De oudere foto's waren nog wel te pruimen maar het nieuwere werk was ons iets te.

Op de bovenverdieping was een kleine tentoonstelling van een kunstenaar die in 100 dagen 100 stoelen had gemaakt. Daar zaten heel veel erg komische tussen, vaak een combinatie van twee heel verschillende stoelen. De rest van de bovenverdieping was gewijd aan een overzichtstentoonstelling van Italiaans design over een aantal thema's. Een feest van herkenning en van een aantal dingen werd je flink hebberig (stoelen, een koelkast, een Ferrari, een Riva, dat soort werk).

Toen via Castella Sforza naar de Navigli gelopen.

_MG_9614

_MG_9619

_MG_9621

_MG_9622

_MG_9624

_MG_9626

Aan het einde van de winkels aan het hoofdkanaal bij de Navigli was een tijdelijke Kerstwinkel ingericht. Normaal ben ik niet zo van de kerstspullen enzo, maar dit was wel erg smaakvol ingericht. Als je in Milaan bent tussen de zomer en het nieuwjaar is het zeker aan te bevelen om langs Christmas Village te gaan. Alleen al omdat ze er erg goede (nee, geen kerst) muziek draaien, het filmpje op de website is al een indicatie. Op een gegeven moment stond ik met open mond naar een wit winters ingerichte ruimte te kijken, zo mooi.

's Avonds wilden we in een trattoria eten, maar die was blijkbaar helemaal volgeboekt, we mochten niet een van de lege tafels in gebruik nemen. Mem had een Indier gevonden in een of ander boekje en dat bleek letterlijk om de hoek van het hotel te zijn. Daar hebben erg goed gegeten, alleen was het helaas geen Italiaans...

Zondag

De volgende ochtend zijn we met tramlijn 23/33 door de halve stad gereden om eens een overzicht te krijgen.

_MG_9633

We wilden eigenlijk weer naar het Sorza kasteel maar als gevolg van werkzaamheden mislukte dat een beetje. Omdat we hadden gezien dat er een rommelmarkt was aan de Navigli hebben we daar de zondagozhtend rondgeslenterd.

Lekker koffie gedronken bij een of ander buurtcentrum dat eigengemaakte taart en andere lekkernijen verkocht. Op de rommelmarkt was de kwaliteit van de aangeboden spullen boven verwachting goed, helaas konden we niets meenemen.

_MG_9635

_MG_9636

_MG_9638

Vanaf Milano Centrale zijn we met de shuttlebus terug naar Malpensa gegaan.

_MG_9639

Comments

Comments powered by Disqus