Vakantie 2009

De laatste twee vakanties zijn nog niet volledig gedocumenteerd of de volgende is al weer voorbij. Dit jaar zijn Auke en ik maar weer (helaas) sam en op vakantie geweest. Deze keer geen zware route maar een route naar het zuiden, op naar het mooie weer. We hebben daarom gekozen voor de St. Jacobs(fiets)route die in principe van Haarlem naa r Santiago de Compostela gaat en die wij van Weesp (daarbij het IJsselmeer) naar Dax (daar tegen de Pyreneen) gefietst hebben (nou ja, ik dus, Auke kwam eerst nog even als echte bikkel alleen ui t Groningen). Ik zal ooit (ik beloof het ook elke keer weer, dombo die ik ben) dit verslag wat uitgebreider maken, maar hier zijn alvast de beste foto's.

De route ging via Dordrecht, Breda, Mechelen, Ninove, Geraardsbergen (de Muur gezien, niet befietst), Lessines, Tournai, Cambrai, St. Quentin, Compiegne, Chartres, Vendome, Tours, Poitiers, Sain tes, Royan en Salles naar Dax en dan in een dag met de TGV (en de fietsen) terug naar huis.

_MG_8834.jpg Rotterdam vanaf een afstandje.

_MG_8837.jpg Kinderdijk (ben ik daar ook eens geweest, check)

_MG_8843.jpg

Het gaat bijna regenen in Dordrecht, later zou het echt met bakken naar beneden komen, gelukkig net als het tijd is om te eten.

_MG_8857.jpg Monument bij de Moerdijkbrug om de opening van de nieuwe brug te herdenken. Daaarvoor hebben ze het deel van de oude brug gebruikt dat de opening van die brug ergens voor de oorlog herdenkt.

_MG_8860.jpg De HSL brug bij Moerdijk, toen deze nog niet serieus in gebruik was, er schijnen tegenwoordig echt treinen over te rijden volgens een dienstregeling. Eindelijk.

_MG_8871.jpg Schelde bij Antoing (sorry, l'Escaut pres d'Antoing) met rechts de restanten van oude kalkovens. Deze omgeving rond Tournai stikt van de kalkgroeves en aanverwante hardware van betrekkelijk jong tot heel oud.

_MG_8873.jpg Leuk torentje, laatste restant van een grote muur om een klooster dat er eigenlijk ook al niet meer is, maar het zusje even verderop is nog wel in gebruik.

_MG_8885.jpg Kathedraal van Noyon (alleen maar langs Noyon gefietst, geen tijd, boodschappen doen en camping zoeken)

_MG_8894.jpg Kathedraal van Chartres. Leuke stad, 's avond lichtshow op de kathedraal en verder in de stad nog tientallen panden uitgelicht. Erg mooi. Goed gegeten ook daar op het plein voor de cathedraal.

_MG_8897.jpg Graanvelden net boven Bonneval.

_MG_8898.jpg Kasteel van Chateaudun

_MG_8920.jpg TGV op weg naar Tours net onder Vendome

_MG_8923.jpg

_MG_8926.jpg

_MG_8929.jpg

_MG_8936.jpg

_MG_8944.jpg

_MG_8968.jpg

_MG_8983.jpg

_MG_8995.jpg

_MG_9008.jpg

Rustdag in Amboise op 14 Juli. Overdag het paleis bekeken, 's avonds het vuurwerk. Het paleis was erg leuk, op beslissende momenten in de Franse geschiedenis was de lokatie vaak Amboise. Leonardo da Vinci ligt er bijvoorbeeld begraven. Het vuurwerk was het mooiste dat ik in jaren gezien heb, er werd naar een echte climax toegewerkt. Niet vaak de hele lucht vol vuur gezien, maar hier deden de vuurwerkmannetjes echt hun best. Your "taxe de sejour" at work zullen we maar zeggen.

_MG_9016.jpg Landschap net boven Poitiers

_MG_9022.jpg Deze is voor Machteld.

_MG_9043.jpg

_MG_9030.jpg Romeinse triomfboog in Saintes

_MG_9045.jpg Saintes main drag. Erg lekker geten in een klein restaurant naast de plaatselijke schouwburg. Aanrader!

_MG_9032.jpg Ik dacht eerst dat het een otter was, maar nu denk ik toch dat het een Muskusrat ofzo is.

_MG_9060.jpg Kerktoren net boven Royan. Leuk torentje beetje banaal klein kerkje ernaast.

_MG_9072.jpg Een van de veerboten over de Garonne bij Royan. De baai is hier zo breed dat er een serieuze deining staat bij een beetje wind.

_MG_9093.jpg De Queen Mary 2

_MG_9096.jpg Fietspad achter de duinen onder Montalivet les Bains

_MG_9102.jpg

_MG_9106.jpg

_MG_9118.jpg Carcans Plage laat op de avond met een regenbui die net voorbij trekt. Achteraf heb ik er een beetje spijt van dat we hier niet een paar uur langer gebleven zijn om een ochtendje een surf cursus ofzo te doen. We hadden er genoeg tijd voor en het had wel wat daar. De camping was eh, wat minder, duur en nogal druk maar het plaatsje en de sfeer waren best te doen.

_MG_9119.jpg Voormalig stationnetje van Mios, dat van Salles, even verderop, staat (stond) te koop. Leek ook een slagje groter.

_MG_9124.jpg Weg net onder Biganon

_MG_9126.jpg Weg net boven Labouheyre, hier leek het net even de outback. Een weg waar echt alleen de lokale boeren mogen komen (of fietsers die zich nergens wat van aantrekken) en de weg was in niet al te b este staat dus iedereen rijd om de gaten heen en met wat roodachtige grond en hoge temperatuur (dik boven de 30 graden) leek het heel even Australie.

_MG_9142.jpg 's Avonds een lekker buitje.

_MG_9149.jpg _MG_9152.jpg Fontein in Dax met water uit een plaatselijke bron. Het water schijnt door de mineralen en temperatuur heel goed te helpen tegen reumatische klachten. 's Ochtends op de camping veel bejaarde gasten in badjas naar de busjes die dan 2 uur later terugkwamen na even geweekt te hebben in het water.

_MG_9163.jpg Net zoals zoveel plaatsen op oude pelgrimsroutes heeft ook Dax een Romeinse achtergrond. Bij de bouw van een parkeergarage vonden ze een heel stuk fundering van een Romeinse tempel en wat aanpalende gebouwen. Vroeger was Dax een mooie historische stad, na de 18e eeuw is daar heel wat van onder de grond verdwenen of afgebroken en gebruikt voor nieuwe gebouwen.

Ik zal binnenkort wat meer over de ervaringen op schrijven en wellicht iets meer een dagboek achtig iets.

Comments

Comments powered by Disqus