Skip to main content

Dag 6, Verdun (F)

..raw:: html

<html><body><p>Na lekker te hebben uitgeslapen zijn de enige activieteiten die we 's ochtends ondernemen het maken van een waslijn uit een stuk lijn en mijn fiets en het doen van de was. Nou ja, Auke loopt met een tas vol wasgoed naar de wasmachinen en na een uurtje ofzo komt hij weer terug, mijn aandeel bestaat uit het ophangen van mijn deel van de was ;-)

's Middags lopen we weer richting het centrum om naar de <a href="http://perso.orange.fr/daniel.leduc/Citadelle.htm">ondergrondse citadel</a> te gaan kijken. Dit blijkt een "rondrit" te zijn door een deel van het ondergrondse gangenstelsel van de citadel van Verdun te zijn die in WO1 zijn aangelegd. Door middel van een rondrit met een automatisch, elektrisch aangedreven karretje wordt je met behulp van filmprojecties, nagebouwde scenes en andere middelen een indruk gegeven van het leven in de ondergrondse citadel tijdens de slag om Verdun. Nadat de rondrit afgelopen is wordt je via een zaal met 8 lijkkisten naar het beginpunt teruggebracht. In eerste instantie begreep ik niet wat de bedoeling was van die zaal met de lijkkisten. Later bedacht ik me dat die zaal het moment uitbeeldde waarop maarschalk Petain de soldaat uitkoos die bijgezet zou worden in de Arc de Triomphe als de onbekende soldaat. Voor Frankrijk dus een redelijk beladen plek...

Daarna lopen we naar boven de oude citadel op, een groot deel van de omgeving is nog steeds militair gebeied, alhoewel het er enigszins verwaarloosd uitziet. In de oude stad boven op de heuvel bevindt zich in het oude bischoppelijk paleis het <a href="http://www.centremondialpaix.asso.fr/">Instituut voor de Vrede</a> (enz. enz.) waar we een expositie hebben bekeken van stereo foto's die van de slag om Verdun zijn gemaakt. Het blijft raar, maar een beetje diepte brengt alles een beetje dichter bij en lijken de koppen ineens niet meer zo ouderwets. Er lopen wat Franse militairen rond die alles met interesse bekijken, het is grappig om hun reactie te zien op bepaalde militaire situaties. Ik heb het gevoel dat ze zo nu en dan denken van "dat doen we nu ook nog zo" of "wat een stelletje....". Nadat de expositie is overspoeld door een klas Belgische pubers hebben we er genoeg van en zoeken we een supermarkt op en lopen daarna weer terug naar de camping. Nadat we gegeten hebben gaan we slapen.

0 kilometer gefietst!</p></body></html>